Vandaag 3 maart is het World Hearing Day.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor gehoorverlies, de socio-economische impact van gehoorverlies op de maatschappij en de kosteneffectiviteit van de preventie en behandeling van gehoorverlies. Volgens de WHO hebben 360 miljoen mensen wereldwijd dusdanig gehoorverlies, dat het hen beperkt in het alledaagse leven.
Dit jaar is het thema van World Hearing Day “Action for Hearing loss: make a sound investment”. In een nieuw rapport schat de WHO dat de kosten van gehoorverlies wereldwijd zo rond de 750 miljard dollar per jaar liggen. Ook in de Westerse wereld komt gehoorverlies voor: vooral de laatste jaren zien we bij jongeren en adolescenten al maar meer gehoorschade optreden door gebruik van draagbare audioapparaten zoals smartphones en mp3 spelers. Ook tijdens optredens en festival hebben de jongeren te weinig aandacht voor goede gehoorbescherming door middel van earplugs. Zie ook VTM nieuws.
Werknemers kunnen de volgende tips volgen. Deze tips zijn zeker ook van toepassing thuis en bij de opvoeding van de kinderen. Gehoorbescherming kan immers niet vroeg genoeg beginnen ! 1. Zet je iPod of mp3-speler nooit op volle kracht (maximum 50 %). 2. Het volume staat te hoog als iemand naast jou het kan horen (grenswaarde is 80 dB). 3. Gebruik liever een hoofdtelefoon in plaats van oortjes (oortjes geven 9 decibel meer). 4. Zoek niet meerdere keren na elkaar het lawaai op. 5. Beperk ook de geluidssterkte van radio, televisie, PC,… 6. Als lawaai niet te vermijden is, gebruik dan goede oordopjes of oorkappen. 7. Als je moet roepen om je verstaanbaar te maken, is de grens van veilig geluid overschreden. 8. Ga op feesten en concerten nooit in de buurt van de luidsprekers staan. 9. Ga weg als je het gevoel hebt dat er te veel lawaai is of als je oorpijn krijgt. Laat je oren even rusten. 10. Wissel regelmatig van positie in de zaal of op de concertweide.