Multidisciplinaire stemkliniek

Dr. Nora van Ardenne start samen met de logopedisten Evelyne van Renynghe en Ayla Benoy een stemkliniek op in het Sint-Vincentiusziekenhuis.

Iedereen is welkom in de stemkliniek, vanaf de leeftijd van 6 jaar. Een afspraak kan gemaakt worden via ons secretariaat op eigen initiatief (03 2831500), of via doorverwijzing van een logopedist, of de school.

Een stemprobleem kan zich uiten als heesheid, een zwakke stem of  een pijnlijk gevoel bij het spreken. Dit kan veroorzaakt worden door een afwijking ter hoogte van de stembanden of verkeerd gebruik van de stembanden. Ook kunnen beroepssprekers (onderwijzers, zangers, acteurs,..) preventief voor een onderzoek komen.

Waarom dit onderzoek?  Met behulp van dit onderzoek wordt nagegaan in hoeverre uw klachten worden veroorzaakt of in stand gehouden door afwijkingen aan de stembanden, een verkeerde stemtechniek, verkeerd stemgebruik en/of overbelasting van de stem. Ook worden uw stemmogelijkheden bekeken.

Hoe verloopt dit onderzoek?   Uw stem wordt in kaart gebracht met behulp van een speciaal computerprogramma dat de capaciteiten en de resonantie van uw stem meet (fonogram, spectrogram alsook een volledig voice report). Daarnaast worden de stemplooi trillingen in beeld gebracht worden door een videostroboscopie.  Dit onderzoek toont ons het golfpatroon van de stemplooien via een optische illusie door gebruik te maken van een flitsende lamp. Op die manier kunnen subtiele letsels aan het licht gebracht worden.

Alle gegevens verkregen in het logopedisch  en klinisch onderzoek worden verzameld en in kaart gebracht. Er wordt een diagnose gesteld, alsook de ernst en het type stemstoornis worden bepaald. Nadien worden er adviezen geformuleerd.