Oto-akoestische emissies (OAE)

Wat  zijn OAE’s?

Oto-akoestische emissies zijn de akoestische responsen die het binnenoor genereert na stimulatie met geluiden. Met specifieke apparatuur kunnen deze responsen worden opgemeten.

OAE’s worden vaak afgenomen om snel een indruk te krijgen van het gehoor. Dit is vaak nuttig bij kinderen die nog te jong zijn voor klassieke gehoortesten en bij volwassenen om aanvullende informatie te verkrijgen over het gehoor en eventuele schade.

Voorbereidingen thuis:

Indien het onderzoek wordt afgenomen bij een kind, is het praktisch om hulpmiddelen te voorzien die uw kind rustig houden (bvb. een knuffel of dekentje meenemen). De meting is gevoelig voor storingen, zorg dus voor een hulpmiddel dat geen geluid maakt.

In het ziekenhuis:

Op de dag van uw afspraak komt u een kwartier voor tijd zodat u zich eerst kan inschrijven.

Dit kan in de grote inkomhal, u dient eerst een nummer te nemen voor ‘inschrijvingen’. Om zich te kunnen inschrijven, hebt u uw identiteitskaart nodig. U vermeldt dat u een afspraak hebt bij NKO voor onderzoeken en welke arts u heeft verwezen.

Nadien komt u naar de raadpleging NKO (route 66, 1ste  verdieping) en meldt u zich aan bij de balie. Gelieve een tolk te voorzien indien u zelf de Nederlandse, Engelse of Franse taal niet machtig bent.

Verloop onderzoek:

Er wordt een dopje in het oor geplaatst en u krijgt geluiden te horen. Hierdoor wordt het gehoororgaan gestimuleerd en meten we de reactie van het binnenoor op de geluiden. Deze meting duurt slechts enkele minuten. Het is een erg gevoelige meting, het is dus belangrijk dat u tijdens de test rustig blijft zitten en niet praat.

HET IS BELANGRIJK DAT U TIJDIG AANWEZIG BENT EN MINSTENS 24U VOORAF ANNULEERT INDIEN U NIET AANWEZIG KAN ZIJN.