Wat is een huidallergie onderzoek?

Via dit onderzoek gaan we na of u allergisch bent voor de belangrijkste respiratoire allergenen. Dit wordt bepaald a.d.h.v. uw huidreactie op druppels die allergenen bevatten.

Voorbereidingen thuis:

Stop 5 dagen voor het onderzoek met het innemen van antihistaminica (medicatie die allergische reacties onderdrukt).  Draag kledij waarbij u uw onderarmen makkelijk kan vrijmaken.

In het ziekenhuis:

Op de dag van uw afspraak komt u een kwartier voor tijd zodat u zich eerst kan inschrijven.
Dit kan in de grote inkomhal aan de inschrijvingskiosk of aan het loket: u heeft uw identiteitskaart hiervoor nodig. U vermeldt dat u een afspraak heeft op de dienst NKO voor onderzoeken en welke arts u heeft verwezen.

Nadien komt u naar de raadpleging NKO (route 66, 1ste verdieping) en meldt u zich aan bij de balie. Gelieve een tolk te voorzien indien u zelf de Nederlandse, Engelse of Franse taal niet machtig bent.

Verloop onderzoek:

Er worden nummers genoteerd op uw armen en bij elk daarvan wordt een druppel geplaatst dat een bepaald allergeen bevat (bvb. huisstofmijt). Vervolgens krijgt u in elke druppel een klein onderhuids prikje. Hierna wordt 20 minuten gewacht, dan worden de druppels afgeveegd en de reactie geëvalueerd. In geval van een allergie zal uw huid op de plaats van dat allergeen reageren met roodheid, verdikking en jeuk. Deze reactie verdwijnt vanzelf.

De test bevat 2 controles; een negatieve en een positieve. De negatieve controle is de oplossing, indien u hier allergisch op reageert is de test niet betrouwbaar. De positieve controle is histamine, een stof waar iedereen allergisch op reageert. Wanneer we hier geen reactie zien, is de test ook niet betrouwbaar. In beide gevallen kan de arts ervoor kiezen uw allergie te bepalen via een bloedname.

HET IS BELANGRIJK DAT U TIJDIG AANWEZIG BENT EN MINSTENS 24U VOORAF ANNULEERT INDIEN U NIET AANWEZIG KAN ZIJN.